|
|
alergeny |
Poniedziałek
|
Zupa: Pomidorowa z ryżem Pulpeciki w sosie koperkowym, kasza jęczmienna, surówka z ogórka kiszonego marchewki i cebuli. Kompot owocowy |
1 9 3 7 |
Wtorek
|
Zupa: Zalewajka z ziemniakami Pałeczka z kurczaka pieczona w sosie własnym, ryż, mizeria z jog. nat 2% Kompot owocowy |
1 9 3 7 |
Środa |
Zupa: Ogórkowa Pyzy z mięsem, młoda kapusta zasmażana Kompot owocowy |
9 1 7 3 |
|
|
|
|
|
|
Wszystkie zupy gotowane są na: a) świeżych warzywach, tj. marchew, seler, pietruszka i por z dodatkiem natki pietruszki i koperku zielonego b) mięsie drobiowym, tj. udka, skrzydełka, porcje rosołowe z kurczaka, indyka, gęsiny
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby Rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu, jaki zawiera to danie. Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. |
Zboża zawierające gluten. |
5. |
Orzeszki ziemne. |
9. |
Seler i produkty pochodne. |
2. |
Skorupiaki i produkty pochodne. |
6. |
Soja i produkty pochodne. |
10. |
Gorczyca i produkty pochodne. |
3. |
Jaja i produkty pochodne. |
7. |
Mleko i produkty pochodne. |
11. |
Nasiona sezamu i pochodne. |
4. |
Ryby i produkty pochodne. |
8. |
Orzechy. |
|
|