|
|
03-01.11.2025 |
alergeny |
|
Poniedziałek
|
Zupa: Pomidorowa z ryżem Pierogi z mięsem i okrasą z cebulki Kompot owocowy |
1 9 3 7 |
|
Wtorek
|
Zupa: Bulion z pieczonych warzyw z makaronem Gulasz Staropolski, ziemniaki gotowane, ogórek kiszony Kompot owocowy |
1 9 3 7 |
|
Środa |
Zupa: Ogórkowa z ziemniakami Kremowe risotto z warzywami Kompot owocowy |
9 1 7,3 |
|
Czwartek
|
Zupa: Brokułowa z ziecierkami Paluszki rybne z mintaja, ziemniaki gotowane, warzywa na parze Kompot owocowy |
1 7 9 3,4 |
|
Piątek
|
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami Racuchy z jabłkami Kompot owocowy |
1 3 7 9 |
Wszystkie zupy gotowane są na: a) świeżych warzywach, tj. marchew, seler, pietruszka i por z dodatkiem natki pietruszki i koperku zielonego b) mięsie drobiowym, tj. udka, skrzydełka, porcje rosołowe z kurczaka, indyka, gęsiny
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby Rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu, jaki zawiera to danie. Numery alergenów występujących w posiłkach:
|
1. |
Zboża zawierające gluten. |
5. |
Orzeszki ziemne. |
9. |
Seler i produkty pochodne. |
|
2. |
Skorupiaki i produkty pochodne. |
6. |
Soja i produkty pochodne. |
10. |
Gorczyca i produkty pochodne. |
|
3. |
Jaja i produkty pochodne. |
7. |
Mleko i produkty pochodne. |
11. |
Nasiona sezamu i pochodne. |
|
4. |
Ryby i produkty pochodne. |
8. |
Orzechy. |
|
|